Εξερευνώντας τον κόσμο του καφέ: Κόκκοι, καβούρδισμα και επίπεδα άλεσης

Ο καφές, ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, ξεκινά το ταξίδι του ως σπόρος. Ωστόσο αξίζει να γνωρίζετε πως η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) αναπτυσσόταν ως θάμνος. Οι τοπικοί πληθυσμοί κατανάλωναν τον καρπό είτε μασώντας τον είτε αλέθοντάς τον σε μικρούς σβόλους. Η παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ και στη γνώση των καφεόδεντρων εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι στην Υεμένη. Κι έκτοτε, έχει γίνει το πιο αγαπημένο ρόφημα όλων.

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα ειδών φυτών καφέ, που κυμαίνονται από θάμνους έως δέντρα, απ΄ όπου και προκύπτουν οι πολυπόθητοι κόκκοι καφέ. Πέρα από τους ίδιους τους κόκκους, η τέχνη του καφέ περιλαμβάνει περίπλοκες διαδικασίες καβουρδίσματος, άλεσης κ.λπ. Καθεμία από αυτές τις διαδικασίες συμβάλλει στον ξεχωριστό χαρακτήρα του τέλειου καφέ. Παρακάτω θα εμβαθύνουμε στους διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ, τα επίπεδα καβουρδίσματος, καθώς και τα επίπεδα άλεσης.

  • Είδη κόκκων: Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ειδών καφέ, ο Arabica και ο Robusta. Η πρώτη ποικιλία προέρχεται από την Αιθιοπία και παράγει έναν ήπιο, γευστικό καφέ. Είναι το πιο δημοφιλές είδος παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι ακριβό να αναπτυχθεί επειδή το φυτό Arabica είναι ευαίσθητο στο περιβάλλον, απαιτεί σκιά, υγρασία και σταθερές θερμοκρασίες. Το φυτό του καφέ Robusta είναι πιο οικονομικό στην καλλιέργεια γιατί είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και επιβιώνει σε ένα ευρύτερο φάσμα θερμοκρασιών. Μπορεί επίσης να αντέξει σε σκληρές κλιματικές αλλαγές, όπως διακυμάνσεις στις βροχοπτώσεις και ισχυρό ηλιακό φως.
  • Τύποι καβουρδίσματος: Υπάρχουν διάφοροι τύποι καβουρδίσματος καφέ (coffee roast) που επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα του τελικού προϊόντος. Το ελαφρύ καβούρδισμα διατηρεί την υψηλή οξύτητα και την απαλή γεύση των κόκκων. Το μεσαίο καβούρδισμα προσφέρει ισορροπημένη γεύση και άρωμα, ενώ το σκούρο καβούρδισμα αναδεικνύει τις πλούσιες, καραμελωμένες νότες με μειωμένη οξύτητα. Το δημοφιλές καβούρδισμα Γαλλικού τύπου βρίσκεται ανάμεσα στο μεσαίο και το σκούρο.
  • Επίπεδα άλεσης: Οι τύποι άλεσης καφέ επηρεάζουν τη γεύση και την υφή του ροφήματος. Η μεσαία άλεση είναι η πιο κοινή και χρησιμοποιείται για τις αυτόματες καφετιέρες φίλτρου. Η λεπτή άλεση είναι ιδανική για τον εσπρέσο, καθώς απελευθερώνει τα έλαια του καφέ, προσφέροντας έντονη γεύση. Η χοντρή άλεση χρησιμοποιείται στις πρέσες καφέ, επιτρέποντας μια πιο αργή και ισορροπημένη εκχύλιση.

Η υψηλή ποιότητα κόκκων καφέ και ο κατάλληλος εξοπλισμός θα σας εξασφαλίσουν τον τέλειο καφέ για όλες τις ώρες. Η Lombardini σας παρέχει ό,τι χρειάζεστε για να κατασκευάσετε τον πιο νόστιμο κι αρωματικό καφέ. Επίσης, προσφέρει σε κάθε πελάτη χονδρικής τον τέλειο εξοπλισμό καφέ καθώς και σεμινάρια μπαρίστα.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *